Ergenlik döneminde olan bir gencin, hem kendisinin hem de anne-babasının sıklıkla şikayet etmeye başladığı belli başlı konular vardır.
Bunları ergen;
“Beni anlamıyorlar”
“Çok üstüme geliyorlar“
“Ben çocuk değilim”
“Büyüdüğümü söylüyorlar ama çocukmuşum gibi davranıyorlar”
Anne-baba ise;
“Artık sözümüzü dinlemiyor”
“Bizimle konuşmuyor”
“Odasından hiç çıkmıyor”
“Telefon elinden hiç düşmüyor”
“Sürekli ayna karşısında”
“Hiç ders çalışmıyor”
“Hiç birşey umrunda değil”
“Arkadaşları herşeyden önemli ama biz hiç aklına gelmiyoruz” olarak ifade eder..
Bu cümleler size de tanıdık geldi mi?
Büyük bir kısmı kelimesi kelimesine tutuyor değil mi?
Bunlar psikologların da, ergen ve anne-baba görüşmelerinde sıklıkla duyduğu ve bir şarkı sözü gibi ezberlediği cümleler haline gelmiştir.
Peki bu kadar benzer ve kalıplaşmış olması bize neyi gösteriyor?
Önceki yazılarımda da vurguladığım gibi, bir insanın gelişim dönemi, bir gelişim basamağı ile karşı karşıyasınız. Hem de son derece karakteristik, belirgin özellikleri olan ve fark etmekte hiç zorlanmayacağınız bir dönem. Bu durum aynı zamanda her iki taraf için de neyle baş etmesi gerektiğini bilmesi yönünde bir avantaj sağlıyor.
Ergenlikteki bireyin bu dönemde gerçekleştirmesi gereken ‘yaşam görevleri’ vardır ve bu yaşam görevleri genelde anne-baba ve gencin şikayet ettikleri, yaşadıkları krizleri temsil etmektedir. Şimdi bu yaşam görevleri kısmının altını çizin. Birkaç yıl sonra genç yetişkinliğine doğru yaşam görevlerini tamamladıkça üstünü çizmeye başlayacaksınız.
Gencin kişilik yapılanmasının oluşması, duygusal bağımsızlığını kazanması için bu krizleri yaşayarak içindeki kendini doğurması gerekmektedir. Doğumlar sancılı olur.
Bu döneme ve özelliklerine direnmek, kabul etmemek ve yaklaşımları dönemin özelliklerine göre güncellememek yalnızca sizleri daha çok örseleyecektir. Bu değişim dönemine direnmek, gencin gerçekleştirmesi gerektiği bu gelişim görevlerini geçmiş alışkanlıklara ve tutumlara bağlı kalarak bastırmaya çalışmak, nehirde akıntıya karşı yüzmekle aynı şeydir. İlerleyemediğiniz gibi bu sizi çok yorar.
Bu dönemin özelliklerini öğrenin, süreç içerisinde tanıyın, tutumlarınızı esnetin, geliştirin ve adapte olun. Bolca sevgi, yeterli ilgi ve sabırla daha güçlü ve huzurlu olacaksınız ve daha güçlü, sağlıklı bir birey oluşmasına yardımcı olacaksınız.