Kişiler ruh eşini bulup sağlıklı bir ilişki yaşamayı hayal ederler. Sağlıklı ilişkiler benzerlik ve farklılıkların partnerlerce kabul edildiği ilişkilerdir.

İlişkide ilk olarak kişinin kendisini tanıması, ihtiyaçlarını bilmesi gerekir. Çünkü “ben” olmadan “biz” olunamayacağını unutmamamız gerekir. Kişi ilişkiden beklentilerini gerçekçi olarak dile getirmeli. İlişkiye çok fazla anlam yüklemek bireyin ilişkiden beklentisini arttırır, gerçek dışı beklentiler öfkeyi, öfke de kutuplaşmayı peşinden getirir. Böyle ilişkiler çok uzun süreli olmaz.

İlişkilerde yapılan en büyük hatalardan biri de diğer partneri değiştirme çabasıdır. Böyle durumlarda genellikle ortaya çıkan şey “güç savaşı”dır. Böylece ilişkide kazanan bir taraf olmaz çünkü ilişkide taraf olunmamalıdır. Partnerlerden biri mutsuzsa diğerinin mutlu olmasıda çok zordur. Bu durumda orta yolda buluşmak gerekir.

İlişki; flört, nişanlılık ve evlilik gibi evrelere ayrılabilir.

Flört evresi, bireylerin ilişki içinde partnerini tanıdığı, anlayabildiği, birlikte yapılan aktivitelerle, keyifli zamanlar geçirildiği, altı aydan kısa, üç yıldan uzun olmaması gereken bir süreçtir.

Nişanlılık evresi, diğer evrelere göre biraz daha sancılı bir süreçtir. Ailelerin de devreye girdiği bu süreçte ilişki tekrar tekrar gözden geçirilebilir.

Evlilik; evlilik dört evreden oluşmaktadır:

Bebekten önceki evre,
Bebekli evre,
Bebeğin büyüyüp ergen olduğu evre
ve çocukların yuvadan uçup karı kocanın yine baş başa kaldığı evredir.
Birinci evre ile dördüncü evrenin benzerlikleri çoktur. Çiftin birlikte geçirdikleri zaman artar. Birbirlerini anlama,dinleme, ilgi,sevgi, şefkat,bakım gibi ihtiyaçlarında da artış gözlemlenir.

E&E